Krađa identiteta na mreži

Krađa identiteta je jedan od oblika e – kriminala. Osoba može uzeti vaše podatke i praviti se da ste vi. Kako biste se zaštitili od krađe identiteta, potrebno je paziti kome dajete svoje osobne podatke. Nije isto ako date svoje osobne podatke liječniku ili učitelju i nekom strancu kod učitelja i liječnika postoji sigurnost, no kod nepoznatih ne! Osobne podatke nikad ne dijelite na Internet, jer su tada dostupni svima! Ako ste odlučili tehnološki zbrinuti ili prodati svoje osobno računalo, uklonite tvrde diskove iz računala.

          

Jedan način je krađa informacija iz baza podataka banaka, e-trgovina, obračunskih ustanova i drugih koje pohranjuju takve informacije. Drugi način je da napadač izravno od nas ukrade informacije ili ih dobije na prijevaru.Spoofing znači kreiranje lažne ili krivotvorene verzije nečega, poput Web lokacije ili adrese e-pošte. Korisnik se prijavljuje sa svojim korisničkim imenom i lozinkom koje tako dolaze u ruke kriminalaca, a oni ih zlorabe za pristup stvarnoj Web lokaciji.

   

Krađa pošte i kopanje po smeću je također prisutno. Tu se mogu naći njima korisne informacije. Kada se poštom šalju ili primaju lozinke, kodovi, PIN-ovi i slični povjerljivi podaci nakon rada treba isprazniti mape za poslane i primljene poruke i njihov sadržaj premjestiti na zaštićeno mjesto. Najbolji način sprečavanja kopanja po smeću je uništavanje svih povjerljivih poruka.

Slike i videi su preuzeti sa interneta!:)