Krađa identiteta na mreži

 

Krađa identiteta oblik je kriminalne radnje lažnog predstavljavljanja radi stjecanja materijalne ili druge koristi.Ponekad vam se čini da za gotovo svaku aktivnost na internetu morate smisliti lozinke i korisnička imena te dati određene osobne podatke. To je postalo nužno jer internetske stranice žele zaštititi vas i vaš identitet, a pojedine također nude usluge društvenog umrežavanja. Ispod odlomka pogledajte video o krađi identiteta u Hrvatskoj. Još o krađi identiteta možete pročitati i ovdje.

Slijedi nekoliko jednostavnih koraka koje biste trebali poduzeti kako biste zaštitili svoj identitet od prevaranata u sljedećim situacijama: Zaštitite svoje poruke i poštu, te ostale sadržaje koje ispisujete izravno s interneta, baš kao što biste zaštitili sadržaj svog novčanika ili torbe. Pregledajte bankovni izvod čim ga dobijete i prijavite sve transakcije koje su vam nepoznate. Spremite bankovne izvode, račune i povjerljivu korespondenciju na sigurno mjesto, baš kao što biste napravili i s drugim vrijednim predmetima. Na javnim mjestima pripazite na osobe koje vam „vire preko ramena“ – ljude koji stoje iza vas u redu za blagajnu ili bankomat i pokušavaju vidjeti vaš PIN. Kako biste se znali zaštititi od krađe identiteta pogledajte video ispod odlomka. Detaljnije možete pogledati i na ovoj stranici.

Sve popularnije društvene mreže otvorile su vrata i prevarantima. Naime, takve nas stranice potiču na otkrivanje sve više osobnih podataka te razmjenu informacija i fotografija putem interneta. No, budite na oprezu jer što više informacija otkrijete o sebi, to ste podložniji napadima prevaranata.Nažalost, danas postoje kriminalci koji traže upravo one osobe koje su otkrile previše osobnih informacija. Često koriste tzv. društveni inženjering (social engineering) ili manipuliranje kako bi naveli osobe da otkriju previše podataka o sebi. Ti se podaci zatim nezakonito koriste u svrhu pribavljanja proizvoda i usluga bez njihova znanja. Problemi koji time nastaju uključuju uhođenje u virtualnom svijetu (cyber stalking), nasilje (bullying), krađu identiteta i iznude. Ispod odlomka možete pogledati još jedan kratki video o krađi identiteta. O krađi identiteta možete pogledati i ovdje.

 

Podatci su korišteni s interneta.